lillebror, bli inte som jag när du blir stor

Imorse ringde klockan 05.30 för broren min anlände tidigt imorse till Oslos bussterminal. Så himla härligt att se honom igen! Ett frukostbesök på Cocoa var givet och han höll med om att de har godaste varm chokladen. Vi tog en runda på stan och lillebrors intryck av Oslo är "stort" och "rörigt". När mörkret hade lagt sig över staden besteg vi såklart Operahuset och njöt av utsikten. Det har blivit många kvällar uppe på Operahusets tak och det är nog där uppe jag har haft de mest givande konversationerna, det är nog något med utsikten. Vi diskuterade livet och han är fin grabb, Ben. 
 

en torsdag

Jag kom hem från jobbet vid 17-tiden idag och drog direkt igång med matlagningen. Vrålhungrig är standardstatus för mig efter kneget, jag är väldigt dålig på det här med matlådor. Det blev någon sorts improviserad pastarätt med bl.a. squash, svamp och pesto, om jag får säga det själv, riktigt gott. Efteråt spelade jag en match fifa mot Krille, ett parti plump med Jessica & Tim och sedan joinade Mattias oss i en omgång poker. Senare kom mina homeboys hem och Alex satte igång med att steka pannkakor medan jag, Gulaid och Khalid dansade till hip hop-tonerna som spelades ur den lilla rosa grisformade högtalaren. Alla fyra i det extremt lilla köket. När hela pannkakssmeten äntligen var uppstekt kom Ingrid hem från jobbet och vi fem hade värsta pannkakskalaset halv tolv på natten. Vi käkade, pratade, dansade och grabbarna kittlade mig så jag nästan dog av skratt. En riktigt bra dag helt enkelt. Det här blev ett långt inlägg och en eloge till dig som orkat läsa hela, puss! 


champion


Glider runt i morsans gamla championtröja och en urtvättad jeansskjorta. Känner mig som Hanna igen. Ni anar inte vad jag saknar min garderob, att kunna mixa och matcha som jag vill.

#livetioslo

Ingrid är tillbaka i Oslo och sussar sött i sängen bredvid. Vi kommer göra december så jäkla bra!


surround yourself with people that makes you laugh


Mina dagar som tredje hjulet är slut för den här gången. Fina människor, här med varsin öl på Oslos lätt ballaste pub. Det är faktiskt lite tomt här utan dem, de är ju inte sådana personer som går obemärkta direkt men ikväll kommer Ingrid tillbaka från Sverige och som jag längtat!

where do i go when i go from here

 

vintersöndag



Vigelandsparken ska tydligen vara ett måste att besöka när man är i Oslo så idag var dagen. Det är världens största skulpturpark och skulpturerna är konstnären Gustav Vigelands livsverk. Det var mestadels nakna människor i olika positioner, ganska imponerande dock och vädret var helt magiskt. Jag drev runt där och njöt av en go vinterdag med Elin och hennes pojkvän Cinke som stod utanför min port här i Oslo imorse. Sonkisarna är på besök och stannar ett par dagar, jag gillar't! Efteråt drog vi till Cocoa och värmde oss med varsin kopp varmt. De har stans godaste varm chokladmjölk, ifall ni är sugna.

visst finns det dagar då det kan kännas svårt

Särskilt ensamma morgnar som denna. Enda målet med att gå upp ur sängen är att jag måste dra mig mot jobbet kl 15. Alla mina kompisar är out of town och jag sitter här i min säng med en kopp te och rostad macka med prim på (norskt poppis-pålägg som smakar messmör). Egentligen skulle jag gjort en medicinkurs eftersom jag delar ut mediciner på jobbet men jag har fått fel lösenord, igen. Så man kan väl ärligt säga att jag idag önskade att jag hade vaknat upp i min egen säng istället. Gått ner i köket och ätit en ordentlig frukost med familjen, druckit en god kopp kaffe och därefter hade jag kunnat umgås med någon av alla mina fina vänner som finns där hemma. Och inte här.
Jag ångrar inte för en sekund att jag åkte. Det har varit en berg- och dalbana helt klart men mestadels har jag haft så himla roligt. Och man lär sig sjukt mycket av att göra en sådan här grej. Stå på egna ben. Jag har troligtvis bara en månad kvar i Oslo och jag längtar efter att få komma hem. Jag gör faktiskt det. Jag känner litegrann att nu har jag testat Oslo, jag vill se något annat! Frågan är bara vad "något annat" är, ångesten över vad jag ska göra när jag kommer hem har börjat smyga sig på. Eventuellt åker jag tillbaka hit efter nyår eftersom jag har jobb här men jag skulle så gärna vilja göra "något annat".

yet another goodbye

Hanna och Cecces sista kväll i Oslo, tråkigt men sant. Snart drar de vidare till Österrike och säsongar. Vi beställde godaste pizzorna jag ätit på väldigt länge och avslutade med Eva och Adam. Finns det någon bättre svensk serie? Svar nej. Ingrid följde med dem hem och kommer inte tillbaka förrän på onsdag. Så nu är jag helt ensam, tur att jag bor en bunt sköna människor på kollektivet. Men fatta vad tomt det kommer bli utan dem, Oslo kommer inte vara det samma.

kollektivslivet


Det finns en hel del personer i mitt liv här i Oslo som ni inte har fått se så mycket av här. De personer som jag egentligen hänger mest med eftersom jag är sambos med dem. Det har både sina för- och nackdelar att bo i kollektiv kan jag ju lugnt säga. Just nu driver den eviga diskhögen mig till vansinne men allt som allt är det faktiskt väldigt roligt, det finns liksom alltid någon att hänga med. Och vi gör faktiskt det, hänger med varandra. Ibland är det filmkväll i vardagsrummet, någon kväll hjälpte jag Khalid laga mat mitt i natten och en annan kväll hängde jag med Krille och Mattias för att köpa kebab. Tyson råkade tvätta vitt och rött i samma maskin så av honom har jag fått ett par rosa strumpor och Hanna har alltid någon rolig historia från sitt säljjobb att dela med sig av. Jessica och Tim är litegrann kollektivets föräldrar och Alex är mannen med kaffet. De har alla sin charm och jag känner mig lite som lillasystern i gänget, yngst och mest ny i Oslo. 

livsstatus

Äter för lite. Sover för lite. Tänker för mycket.

cups of coffee

Kvällsfika hemma hos Hanna, Ingrid och Cecce. Hanna bakade en kladdig kladdkaka och hennes Simon var också med. Ingrid drack kaffe mellan sina dans-shower och jag o Cecce var allmänt lyckliga.
 
 
 

you never know where the day might take you

Efter Munchmuséet drog vi till skönaste jazzcaféet som ligger på en bakgård mitt i Oslo, jazz är definitivt underskattat. Det allra första jag såg när vi klev in var en Chet Baker-vinyl och jag kunde självklart inte låta bli, den står nu så fint på hyllan i mitt rum.
Vi fick sällskap av en engelskman, en kroat och en schweizare och samtalet hölls på diverse språk om allt från skäggiga damer till One Direction.
Ingrid var allmänt söt som vanligt.
Till sist var två av våra nya vänner tvugna att jobba och de frågade om vi ville hänga med. "You want free beers?" Varför inte tänkte vi och det slutade med att vi spenderade kvällen på Rust, restaurangen där de jobbade, med deras kolleger och vänner.
Vi både åt och drack gott. Jag kan helt klart rekommendera Rust för framtida Oslo-besök för den som vill käka god Tapas.
Här har ni dem, mina absoluta favoriter här i Oslo. Tänk att för en månad sen visste jag inte ens vilka de var.

skriet

Cecce kände att hon var tvungen att gå på Munchmuseét innan hon lämnade Oslo och se Skriet. Jag och Ingrid var inte sämre än att vi hängde på och det var faktiskt en riktigt trevlig utställning. Det var härligt att känna sig lite kultiverad och intellektuell. Vi prövade även att rita självporträtt och det syntes att Cecce låg inne med mest konstnärliga egenskaper så att säga haha.

lördagsbrunch

 Lyx-frulle med Ingrid och Cecce i deras lilla hus. Man borde baka scones oftare, sjukt simpelt och så känns det alldeles för lyxigt. Lyxigt är btw ett ord som de inte förstår här i Oslo, just so you know.

40 days left



Idag var jag utan jobb och låg mest i sängen hela dagen tills Cecce kom förbi efter jobbet och räddade mig. Jag drog med henne till Grünerløkka och vi köpte varsin kaffe på fru Hagen. Riktigt soft ställe som dessutom spelade skön musik, plus i kanten! När vi satt där och filurade kom vi fram till att hon bara har en vecka kvar i Oslo och jag har varit här i lite mer än halva tiden nu. Crazy.

alla vägar leder till hjemmetjenesten

Pleijerassistent Hanna. Som ni säkert vet jobbade jag i hemtjänsten hemma i Skåneland innan jag drog till Oslo och nu är jag tillbaka. Jag tar alltså hand om både morgondagens Norge och gårdagens Norge.

daddy cool

Att jag längtar hem ibland, det kan jag inte förneka. Att jag hade velat krama om min pappa lite extra idag, det kan inte förneka. Såhär fin var han i mina brills när vi gled runt på en marknad på Lanzarote. Det var tider det. Bortsett från att jag inte kunnat krama om pappa har min dag varit väldigt bra. Hängde med Mask till hans buss gick hem igen på eftermiddagen och då mötte jag upp fina Elin. Så härligt det är att träffa någon hemifrån, någon man i princip växt upp med. Hon följde med hem och vi hängde i kollektivet med de andra och när klockan närmade sig sent var det äntligen dags att byta rum igen. Så nu har jag förhoppningsvis bytt rum för tredje och sista gången här i Oslo. Jag ska försöka visa lite bilder från hur jag bor här framöver. Men nu är det verkligen läggdags för fröken Ström, en ny arbetsvecka imorgon!

på besök

Masken hade ärenden i Oslo och han frågade så snällt om han kunde få sova hos mig under sin vistelse här. Såklart! Ni anar inte hur kul jag tycker det är när folk kommer och hälsar på. Jag mötte upp honom igår eftermiddag och visade honom stan. Efter lite sightseeing träffade vi Cecce, Hanna och Ingrid på the Dubliner där vi njöt av irländsk musik och god öl. Lite senare dök en kompis till Ingrid upp, Emma, som senare hängde med mig och Masken hem och kollade på film. Det är så gött att man sådär spontant bara kan chilla med folk man aldrig någonsin träffat. Livet är väldigt bra just nu. Imorse käkade vi frulle på ett skönt café på Grünerlökka som är ett litet hipsterkvarter typ. På vägen hem gick vi förbi en loppis och jag fyndade en Bob Dylan lp, jag kunde bara inte låta bli. En man satt och spelade dragspel på torget och solen sken. Just nu njuter jag verkligen av att bo i en storstad.

nitton år

Bugges var stängt och efter många om och men hamnade vi till sist på ett koseligt (mysigt) ställe som heter Spis. Jag testade på fiskesuppe, jag är ju ändå i Norge, och den var lätt värd pengarna! Men ni anar inte hur glad jag är över att ha lärt känna dessa brudar, lite tjejhäng behövs när man bor med en hel hög med grabbar.

thursday doesn't even care

Jag känner mig så sjukt sliten trots att jag får pengar för att typ rita och gunga ungar men är riktigt glad för att jag fått så mycket jobb denna veckan. Vem vet när det vänder. I vanliga fall hade jag haft superbrådis nu eftersom jag ska vara på Bugges om sisådär 20min men spårvagnen går precis här nedanför och den tar typ två sekunder sen är jag FRAMME! Fick precis en snap om att Cecce nu var kidnappad och taggad, det är föedelsedagskäk, vin på operahuset och utgång som står på schemat. För en knegande själ som mig blir det endast käk, man får ju vara lite ansvarstagande även som partysvensk. Hehe.
 

hjärtevännen

Min Elin har flyttat hem, tråkigt men sant. I måndags när jag kom hem från jobbet hade hon packat väskan och bokat biljett. Ibland blir livet bara så helt enkelt. Jag ska ärligt medge att jag faktiskt fällde några tårar när jag vände hemåt igen efter att ha kramat henne hejdå på bussterminalen. Vi var tre som åkte hit den 1e oktober och nu är det bara jag kvar. Helt själv bor jag i kollektivets största rum men jag ska byta med två av grabbarna snarast möjligt. Det här är för stort för endast lilla jag. Men livet rullar på och jag håller mig sysselsatt men det är lite tomt här på kvällarna utan min Ele.

this is not where I live





Efter jobbet

Att jobba på dagis är mer ansträngande än vad man tror. Jag är helt slut i huvudet efter en dag på kneget där, men inte tillräckligt slut för att inte dricka te och kränga pepparkaksdeg.

boys and other drugs

Hanna: Ska hålla mig borta från sånt trams nu.
Elin: Bli som Beyoncé, strong and independent!
Hanna: Aah, fast hon är gift..
Elin: Förrutom det då.

söndagshäng



På söndagar är det gratis inträde på museer, vi gillar gratis. 

halloween

 Jag tänker inte ens försöka ge mig på att återge gårdagen men ni kan få några bilder att titta på i alla fall. Rakt ifrån iPhone-arkivet, enjoy.

det är sånt som gör en glad



Cecce var i stan så hon ringde och frågade om vi skulle hitta på något vilket gjorde min dag. Oslo bjöd som vanligt på strålande väder och vi vandrade genom centrum ner till Tjuvholmen. Vi köpte oss varsin "kaffe og tre boller" på Narvesen, som är Norges motsvarighet av pressbyrån, och satte oss på bryggan. Solen värmde verkligen och vi pratade om allt ifrån arkitektur till framtidens osäkerhet. Det är dagar som den här som jag inte för en sekund ångrar att jag flyttade hit. Är btw numera också anställd hos hemtjänsten här i Oslo, so far en mycket bra fredag.

Jag ville skriva något fint om staden där jag bor men allt jag tänkte på var dig och att det aldrig kan bli vi



Att åka spårvagn är nog en av mina favoritsysslor här i Oslo. Jag får en sådan märklig känsla av att det här är mitt liv nu. Spårvagnen speglades i butiksfönstrerna på väg till mitt nya jobb i förmiddags och i en av vagnarna satt en trött drömmande tjej. Hon hade en svart mössa på sig, en grön gammal bomberjacka och svarta urtvättade jeans. Det var jag. Och det kändes så svårt att greppa. Jag åker spårvagn hemifrån och till jobbet i Oslo för att det är det jag gör, det är här jag bor, det är här jag lever.

RSS 2.0