alla förutsättningar

 
Jag såg verkligen fram emot det här året. Jag hade nästan lite fjärilar i magen. Jag skulle göra en såndär ordentlig backpack, se massa häftiga platser på andra sidan jorden. Jag skulle få återförenas med pojkvännen efter hans halvår i Australien. Jag skulle spendera en sista sommar som hemmaboende med alla vännerna hemma i Skåne. Jag skulle återuppta studierna till hösten som en riktig lundabo, jag skulle flytta hemifrån. Allt det där hände, och allt annat hände också. Första halvåret var bra. Andra halvåret var det värsta som någonsin hänt mig. Året som skulle bli mitt bästa blev precis tvärtom.
 
2016. Det blir första året då han inte finns. Jag kan inte påstå att jag känner någon glädje för att gå in i ett nytt år, inte utan min bror. Idag har det gått tre månader utan honom, tiden tickar ifrån honom och vi måste bara motvilligt följa med. Det kommade året har inga förutsättningar alls för att bli mitt bästa år, inte ens ett bra år. Men kanske att det just därför i alla fall blir lite ljusare än det gångna.

där satt vi, bara vi

Julafton. Denna dag. Det började som en helt vanlig dag numera, mamma kom hem från friskis och jag dukade fram frukost. Mamma konstaterade att det här är en dag som alla andra, bara att den är mer koncentrerad. Den nästan darrar, sa hon. Och det stämde. Men det blev först påtagligt att det var julafton och att det inte var som alla andra jular när vi packade in oss och klapparna i bilen. Med oss menar jag, mamma och jag. Där satt vi, bara vi. Redo att åka. Det kändes konstigt, tomt, märkligt adjektiven är många men knappast positiva kring känslorna där i bilen. Det blev så väldigt tydligt att ingenting är som vanligt. När alla var samlade började mormor med att tända ett ljus för Ben innan vi högg in på det traditionella julbordet. Ljuset satt i en ljusstake som Ben gjort i slöjden och sedan gett till mormor. Vi grät allihop. Han skulle ju vara här och äta upp alla prinskorvarna som alla andra år. Kvällen gick och vi fick skratta också. Men hela tiden den där tomheten, saknaden, frånvaron. Han var inte där och delade ut klapparna med småkusinerna, hans namn stod inte på ett enda paket, det fanns ingen trisslott för honom i år. Hela tiden påmind, han är inte här. Pappa var inte heller med. Denna dag bestod egentligen av två sorger. Bröllopsbilderna hängde med de andra bilderna på väggarna där också Ben finns med, de vittnar numera om en tid som inte längre finns. En tid som känns så nära och ändå så långt bort. Vi packade in oss i bilen för att åka hem igen, mamma och jag. Där satt vi, bara vi.


borta

Det värsta är att även om jag överlever idag,
så är han fortfarande borta imorgon.

vi skulle ju klä granen Lillebror

Vid det här laget skulle vi ha åkt på vår årliga julklappsrunda Lillebror. Vi skulle knåpat ihop paket till mamma och pappa, mormor och morfar. Idag skulle vi klätt granen, du skulle satt i ljusen först och sen hade vi hjälpts åt med kulorna och de glittriga kottarna vi gjort på dagis. I år blir det ingen gran Lillebror, jag kan inte förmå mig att klä den utan dig. Med klapparna har det blivit sisådär Lillebror, det är inte samma sak utan dig. Jag orkar inte tänka på att varenda jul framöver kommer bli såhär, utan dig Lillebror. Jag försöker överleva den här julen först. Tanken slår mig för jämnan - vad ska jag ge Ben i julklapp? Men jag har inte köpt någon julklapp till dig i år Lillebror. Det blir ingen jul i år Lillebror, vi skulle ju klä granen Lillebror.

livets villkor

Jag kommer på mig själv med att försöka kompromissa med livet. Han kunde väl få vara kvar hos oss ett tag till, han kunde väl få hinna ta studenten. Varför skulle det just vara en lastbil på vägen? Varför kunde inte Ben få vara en av alla dem som faktiskt klarar sig? Han kunde väl ha änglavakt som i alla andra historier en hör.

Jag kan väl åtminstone få ringa honom.

 Men livet ger mig inga kompromisser.

Jag tror inte jag hade nöjt mig med några kompromisser. Jag vill ha Ben här, alltid. Men det är frustrationen över maktlösheten som letar efter ett sätt, ett kryphål. Jag vill inte acceptera livets villkor. Det finns ingen rättvisa i dem. 


det är jag som måste minnas

Jag skrev tenta idag det gick inte alls bra. Jag frös konstant i den stora tråkiga salen och tentamenshäftet med frågorna tog aldrig slut. Jag började tänka på Ben. Tänkte på den där gången för längesen då vi bakat chokladbollar och blandat saft i en petflaska, cyklat till den gamla skolan en bit bort där vi spelat fotboll och haft picknick. Bara han och jag. Det är bara jag som kan komma ihåg de där sakerna nu, det är jag som måste minnas för oss båda. Jag försökte koncentrera mig ytterligare på tentan men det var lönlöst. Efter fem timmar var paniken så påtaglig att jag helt enkelt inte orkade mer. Jag lämnade in tenta-häftet som aldrig tog slut och cyklade allt vad benen hade hem. Gråten bubblade i ögonen. Benen trampade och trampade, nästan som om Ben skulle sitta där hemma och vänta på mig. Det gjorde han inte. Jag slängde mig på sängen och bara grät. Grät och grät. Han fattas mig så otroligt mycket. Jag vill inte försöka längre, jag vill inte försöka göra saker, skriva tentor, plugga, umgås. Varför ska jag göra det när inget hjälper. Inget får honom tillbaka, jag orkar inte mer.

hos våra morföräldrar

Som jag tycker om mina morföräldrar. Jag har spenderat hela dagen hemma hos dem. Bara funnits till, blivit ompysslad. Förrutom mitt hem är mormor och morfars hem det ställe där Ben saknas som mest. Han finns där också på något vis, inte enbart för att han finns bland alla fotografier på väggarna. Det är något med alla minnen som finns där. Minnen därifrån som bara jag och han delar, minnen som han och mormor och morfar delar. Han har varit hos dem mycket, hjälpt till på gården. Han har alltid hört hemma där. Han sa alltid att mormor kokar den allra bästa havregrynsgröten, det har han rätt i. Han sa alltid att morfar var en riktig lirare, det har han rätt i. Att det finns så mycket minnen betyder också att saknaden är mer påtaglig där. Jag hör hans kommentarer när vi pratar, hör hans skratt när mormor och morfar tjafsar, jag ser honom sitta vid bordet bredvid mig. Han hör hemma där, han fattas där.

dagboksanteckning 3/11

”Jag vill inte leva mer” det är dem orden som snurrar i mitt huvud. Jag har så svårt för att känna att det här livet är värt att leva. Hur ska en hantera en pappa som lämnar, en mamma som blir lämnad och en lillebror som går bort på en och samma gång? Sorgen över lillebror är såklart störst men jag är kvar, splittrad mellan mina föräldrar. Besviken på pappa. Orolig för mamma. Utan min lillebror, mitt enda syskon. Hur är det meningen att en ska överleva det?


zeyna och min bror

Igår var det två år sedan Zeyna gick bort. Jag kommer aldrig glömma det där telefonsamtalet som på så många sätt påminner om det samtal jag fick den 30e september. Chocken, paniken, det måste blivit något fel. Två år har gått och Zeyna fattas fortfarande. Jag har tänkt på henne ofta, jag har sett henne överallt - någon på bussen som haft samma frisyr, en tjej på andra sidan gatan som rört sig likadant. De föddes samma år, Zeyna och min bror. De var fantastiska båda två, så älskade. Jag har börjat tänka att jag mött döden i fel ordning. Jag skrev mycket även då, och knappt två månader efter olyckan skrev jag bland annat det här - medvetenhet. Den som vill får gärna läsa, för det är det jag tänker på idag.

inuti bröstkorgen

Min kropp krampar. Jag vrider mig som om smärtan var fysisk. Det känns nästan så. Min kropp spänner sig medan tårarna rinner, som om jag med hjälp av mina muskler skulle kunna pressa ihop tomrummet som gapar stort och ihåligt. Det känns som om smärtan ekar inom mig, som att den aldrig ska sluta göra ont. Ett enda stort gigantiskt hål inuti bröstkorgen där smärtan slår mot revbenen. Det blir så när ångesten växer. Det blir så när jag för länge tänker på honom. När jag minns detaljer. Leenden, skratt, samtal. Jag ser honom så tydligt innanför pannbenet, han känns så nära. Så verklig. Han är ju precis där, och ändå är jag oförmögen att nå honom. Jag ser hur han ler sitt sneda leende, prillan under läppen. Jag ser hur han stoppar ner telefonen i fickan. Jag ser hur han rör sig, går. Jag hör hans skratt, hans pricksäkra oförutsägbara kommentarer. Han är ju precis där, precis här.
Jag krampar och vrider mig, tomrummet ekar.

RSS 2.0